Аллергия

Виникнення та розвиток алергії

Алергія, або алергічна реакція – це результат неадекватної імунної відповіді на повторне потрапляння в організм різних алергенів, наслідком чого є ушкодження власних тканин, порушення функціонування органів, окремих систем або всього організму.

Чужорідні речовини можуть виступати імуногенами або алергенами. Імуноген викликає суто захисну реакцію, алерген – патологічну алергічну.

Патологічна реакція на певну речовину виникає в разі схильності організму до розвитку алергічних реакцій. Схильність може бути спадковою або набутою в процесі життєдіяльності. Для людей зі схильністю до алергій характерне надмірне виділення імунними клітинами імуноглобулінів різних класів, у першу чергу – імуноглобуліну Е.

Алергія реалізується шляхом розвитку одного з типів реакції гіперчутливості. 4 основних типи гіперчутливості були описані англійськими вченими Робіном Кумбсом і Філіпом Джеллі в 1963 році. Надалі був описаний ще один тип гіперчутливості.

Детальніше зупинимося на кожному з п’яти типів гіперчутливості.

І тип гіперчутливості (анафілактична або атопічна реакція) пов’язаний з виділенням тучними клітинами та базофільними лейкоцитами великої кількості біологічно активних речовин (медіаторів запалення). Виділення медіаторів відбувається внаслідок впливу на клітини імуноглобулінів Е, що виникли у відповідь на контакт людини з алергеном.

При першому контакті з алергічною речовиною організм лише знайомиться з ним і починає виробляти антитіла до цього антигену. А вже при повторному контакті з алергеном антитіла запускають алергічну реакцію з дуже швидким виділенням значної кількості медіаторів запалення.

До основних медіаторів запалення належать:

За даним типом гіперчутливості розвиваються такі захворювання:

ІІ тип гіперчутливості (цитотоксичні, цитолітичні реакції) може виникати при переливанні крові або її компонентів, використанні лікарських засобів, після трансплантації чужорідних тканин. Також за даним типом чутливості розвиваються алергії на холод і тепло.

Для ІІ типу гіперчутливості характерна реалізація алергічної реакції за допомогою імуноглобулінів М, G, фагоцитів і системи комплементу з активним руйнуванням імунною системою власних клітин організму хворого, помилково прийнятих за чужорідні.

ІІІ тип гіперчутливості (хвороба імунних комплексів) пов’язаний з утворенням нерозривних комплексів антиген-антитіло, які, осідаючи на стінках кровоносних судин, блокують циркуляцію крові, призводять до накопичення у тканинах імунних клітин і провокують місцеве виділення значної кількості медіаторів запалення.

За даним типом гіперчутливості розвиваються такі захворювання:

ІV тип гіперчутливості (клітинна реакція) не залежить від циркулюючих антитіл і розвивається за участю сенсибілізованих Т-лімфоцитів. При першому контакті з антигеном в організмі людини формується значна кількість Т-лімфоцитів, що контактують з алергеном, частина яких залишається в організмі й після припинення контакту з тригером. Ці клітини (Т-клітини пам’яті) при наступному контакті з алергеном запускають каскад патологічних реакцій, що викликають алергічні прояви.

Даний тип гіперчутливості характерний для:

V тип гіперчутливості (аутоімунні реакції) характеризується сенсибілізацією організму до власних тканин. Дана форма алергічних реакцій лежить в основі аутоімунних захворювань.

Слід зазначити, що І і ІІ типи гіперчутливості належать до реакцій негайного типу (виникають дуже швидко після вторинного контакту з алергеном), ІІІ тип гіперчутливості належить до відтермінованих реакцій (проявляються за невеликий проміжок часу), а IV і V – до реакцій уповільненого типу (виникають з тимчасовим відтермінуванням, після тривалого контакту з алергенами).

У перебігу алергічних реакцій усіх п’яти типів гіперчутливості виділяють наступні стадії: