Аллергия

Синдром Коуніса

Синдром Коуніса (алергічний інфаркт міокарда або алергічна нестабільна стенокардія) – клінічна форма ішемії міокарда алергічного генезу. Уперше патологія була описана в 1950 році, як окрема нозологічна форма синдром Коуніса відомий з 1991 року.

Зміст

  1. Причини виникнення синдрому Коуніса
  2. Види синдрому Коуніса
  3. Симптоми синдрому Коуніса
  4. Діагностика синдрому Коуніса
  5. Лікування синдрому Коуніса
  6. Можливі ускладнення синдрому Коуніса
  7. Особливості перебігу, діагностики та лікування синдрому Коуніса в дітей

Причини виникнення синдрому Коуніса

Найчастіше розвиток даного захворювання пов’язують з такими алергенами:

Але варто пам’ятати, що, фактично, будь-який алерген може спровокувати синдром Коуніса.

Види синдрому Коуніса

Виділяють наступні форми алергічної ішемії міокарда:

Симптоми синдрому Коуніса

Для синдрому Коуніса характерна одночасна поява симптомів алергічної реакції та ішемії міокарда різного ступеня тяжкості. Найбільш характерними симптомами є:

Діагностика синдрому Коуніса

Діагностика синдрому Коуніса ґрунтується на:

Діагностична програма синдрому Коуніса обов’язково повинна включати консультації алерголога, імунолога, дерматолога, кардіолога.

У разі стабільного стану пацієнта з метою виявлення критичного фактора можуть проводитися шкірні тести, ALEX тест.

Найважливішим для постановки діагнозу синдрому Коуніса є зіставлення часу появи симптомів алергічної реакції та ішемії міокарда. Діагноз «синдром Коуніса» може вважатися ймовірним у разі одночасної появи цих груп симптомів або ж клініки ішемії серцевого м’яза незабаром після прояву симптомів алергії.

Лікування синдрому Коуніса

Лікування синдрому Коуніса одночасно спрямоване на боротьбу з алергічною реакцією й ішемією міокарда та її наслідками.

Для ефективного усунення патологічної реакції імунної системи слід припинити контакт хворого з алергеном. Пацієнту призначається гіпоалергенна дієта. Патогенетична медикаментозна терапія включає глюкокортикостероїди та антигістамінні препарати.

Лікування ішемії міокарда проводиться з урахуванням нозологічної форми патології відповідно до чинних протоколів. Але слід пам’ятати, що в разі синдрому Коуніса потрібно з обережністю застосовувати адреналін і опіоїдні анальгетики у зв’язку з можливим погіршенням стану пацієнта. Якщо без опіоїдних анальгетиків обійтися неможливо, то краще за все застосовувати фентаніл. У разі постійного застосування пацієнтом в-блокаторів адреналін може бути неефективним. У таких випадках може використовуватися глюкагон або метоксамин.

Можливі ускладнення синдрому Коуніса

До найчастіших ускладнень синдрому Коуніса належать:

Особливості перебігу, діагностики та лікування синдрому Коуніса в дітей

Синдром Коуніса практично не зустрічається а дітей. Немає принципової різниці в клініці, діагностиці та лікуванні синдрому Коуніса в молодих і літніх людей.