Аллергия

Сенсибілізація та алергічні реакції

У людини не може бути алергії на речовину, з якою вона не стикалася раніше, тому що організм розпізнає будь-яку речовину як загрозу доти, поки не стикається з нею хоча б один раз.

Після першого контакту з алергеном в організмі запускається процес сенсибілізації, по закінченню якого він стає чутливим до цієї речовини. Іншими словами, розвивається алергія на цю речовину (алерген), і наступного разу, коли алерген потрапляє в організм, він викликає певну реакцію імунної системи.

Алергени не викликають автоматичну реакцію імунної системи як віруси й бактерії. Алергія – це відповідь імунної системи на нешкідливу речовину, наприклад, пилок рослини або їжу, яку організм сприймає як загрозу.

Достеменно невідомо, чому організм деяких людей реагує на певні речовини й запускає процес сенсибілізації, а в інших немає такої реакції. Також ми не знаємо, чому деякі люди більш схильні до розвитку алергічних реакцій, ніж інші.

Зміст

  1. Відмінності сенсибілізації та справжніх алергій
  2. Регіональні особливості алергічної чутливості
  3. Перехресні реакції при алергії

Відмінності сенсибілізації та справжніх алергій

Сенсибілізація – це процес, при якому після першого контакту з будь-якою речовиною імунна система виробляє антитіла – спеціальні білки, що реагують на присутність цієї речовини в організмі. Таким чином імунна система може реагувати як на дійсно небезпечні речовини, так і на певну їжу, а також на пилок, цвіль або лікарські препарати.

Сам факт вироблення антитіл не обов’язково викликає симптоми алергії. У різних людей організм реагує по-різному при повторній зустрічі з алергеном (сенсибілізуючою речовиною). Симптоми алергії можуть бути незначними або відсутніми, а також бути серйозними та потенційно небезпечними для життя.

Істинна алергія – це реакція, яку запускає імунна система у відповідь на речовину, що викликає алергію (алерген). Якщо антитіла виробляються без симптоматичної відповіді, це називається безсимптомною чутливістю (або безсимптомною сенсибілізацією), що не є алергією.

Симптоми істинної алергії можуть бути наступними:

Іноді укус комахи (наприклад, бджоли), лікарський препарат або певні харчові продукти (наприклад, арахіс) викликають більш важку реакцію організму. При такій гіперчутливості до алергену може розвинутися серйозна і небезпечна форма алергії, відома як анафілаксія. Анафілаксія – найсильніша алергічна відповідь усього організму, яка може викликати дихальну недостатність, анафілактичний шок і навіть смерть. Один з 200 випадків анафілаксії призводить до смерті.

Регіональні особливості алергічної чутливості

Цікаво відзначити, що схильність до алергічних реакцій різна залежно від того, де у світі ви живете. Наприклад, найпоширеніші харчові алергени в США – молоко, яйця, горіхи, арахіс, морепродукти, пшениця, соя та риба. Однак в південній частині США частіше зустрічається алергія на яйця, молоко, арахіс і креветок. У Європі найбільш поширена алергія на кунжут, а в Італії – на рибу.

Алергії на їжу зустрічаються в 7% дітей в Британії, 9% в Австралії, 5% в Кореї, 1% в Таїланді. Відзначено, що в менш розвинених країнах рідше зустрічаються алергії на харчові продукти. Вчені не знають, чому в різних регіонах алергічна чутливість відрізняється, але припускають, що коли продукт багато й часто вживається в конкретному регіоні, це призводить до більшої частоти виникнення алергії на нього. Також обробка продуктів і склад ґрунту, на якому вони ростуть, може сприяти цьому явищу.

Це ж стосується забруднювачів або токсинів. У тих частинах світу, де вони частіше зустрічаються, більш поширені алергії на ці речовини.

Перехресні реакції при алергії

При істинній алергії антитіла до алергену присутні в крові людини протягом усього життя й щоразу, коли організм знову зустрічається з алергеном, антитіла вступають у реакцію з алергеном і викликають імунну відповідь.

Однак у деяких випадках імунна система дає відповідь на речовину, яка не викликала сенсибілізації. Організм сприймає цю речовину як істинний алерген, хоча насправді алерген, який сенсибілізував організм, був іншим. Така перехресна чутливість виникає, коли білок алергену схожий на білок іншої речовини.

Найчастіше така реакція виникає, коли білок пилку схожий на білок фрукта або овоча. Така реакція називається оральний алергічний синдром (ОАС). ОАС – це перехресна реакція на білки фруктів і овочів при алергії на пилок. Оскільки початкова реакція викликана пилком, реакція на фрукт або овоч найчастіше обмежена свербежем у порожнині рота або набряком губ, рота, обличчя або язика, тобто тих місць, де фрукт або овоч контактував зі шкірою чи слизовою.

ОАС можна вважати не істинною алергією, а помилковою реакцією імунної системи.