Аллергия

Псевдоалергія

Псевдоалергія – захворювання, яке клінічно замасковане під алергію, але розвивається за іншими, не алергічними, механізмами. Псевдоалергія – досить поширене захворювання. 70% жителів Землі хоча б раз у житті стикалися з нею. За статистикою, на 1 випадок істинної харчової алергії припадає 8 випадків псевдоалергії.

Зміст

  1. Причини розвитку псевдоалергії
  2. Механізми розвитку псевдоалергії
  3. Симптоми псевдоалергії
  4. Діагностика псевдоалергії
  5. Лікування псевдоалергії
  6. Особливості перебігу, діагностики та лікування псевдо алергії в дітей

Причини розвитку псевдоалергії

Список причин псевдоалергії дуже широкий. До найпоширеніших з них належать:

Механізми розвитку псевдоалергії

На відміну від справжньої алергії, псевдоалергія не вимагає для свого запуску контакту антигену з антитілами та виділення великої кількості імуноглобулінів. Розвиток патологічної реакції відбувається за спрощеною схемою. Виражені симптоми з’являються вже при першому контакті хворого з тригерним фактором.

У більшості випадків розвиток псевдоалергії пов’язано з різким підвищенням в організмі рівня гістаміну (найважливішого медіатора запалення). Причини зростання кількості гістаміну можуть бути різними. Рівень гістаміну підвищується при вживанні в їжу великої кількості продуктів, що містять гістамін, порушенні синтезу або метаболізму медіаторів запалення.

Лікарі розрізняють кілька механізмів розвитку псевдоалергії. До головних з них належать:

Симптоми псевдоалергії

За клінічними проявами псевдоалергію, практично, неможливо відрізнити від справжньої алергії. Псевдоалергія найчастіше розвивається за типом:

Слід зазначити, що на відміну від справжньої алергії, у разі псевдоалергії реакція може виникнути вже при першому контакті з тригером. Як правило, при псевдоалергії реакція виникає при контакті з великою кількістю речовини.

Діагностика псевдоалергії

Діагностика псевдоалергії базується на тих же принципах, що й діагностика істинної алергії. До обов’язкової програми діагностики псевдоалергії мають входити:

Лише повністю виключивши можливість істинної алергічної етіології захворювання, можна поставити остаточний діагноз псевдоалергії.

Лікування псевдоалергії

Елімінаційна терапія є головною в лікуванні псевдоалергії. Повне унеможливлення контакту з тригерним фактором дозволяє звести до нуля можливість появи псевдоалергії.

У гострому періоді захворювання з метою зняття симптомів використовують антигістамінні препарати.

У разі тяжкого перебігу можуть застосовуватися глюкокортикостероїди, інфузійна терапія, гемосорбція, плазмаферез.

Особливості перебігу, діагностики та лікування псевдо алергії в дітей

Принципової різниці в клініці, діагностиці та лікуванні псевдоалергії в дітей і дорослих немає. Вважається, що в дитячому віці ризик розвитку псевдоалергії вище, але ризик виникнення серйозних ускладнень вище в дорослих.