Аллергия

Поліноз

Поліноз (сезонна алергія, алергія на пилок рослин) – це алергічне захворювання, яке виникає при потраплянні пилку рослин на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів (носова порожнина, трахея, бронхи) і кон’юнктиву. Клінічними еквівалентами патології є алергічний кон’юнктивіт, риніт, ринокон’юнктивіт, сезонна бронхіальна астма й алергічне ураження шкірних покривів. Часто серед медиків і пацієнтів використовується термін «сінна лихоманка». Дана назва не є коректним позначенням алергічного захворювання, оскільки воно не має етіологічного зв’язку з сіном, а лихоманка не є типовим клінічним проявом патології.

Поліноз – досить поширене алергічне захворювання. Патологія реєструється в 0,5-39% населення (залежно від географічної зони). Для полінозу характерна сезонність клінічних проявів (збігається з періодом цвітіння рослин) і зв’язок з конкретним природним ареалом (місце перебування алергену).

Зміст

  1. Причини виникнення полінозу
  2. Сезонність розвитку полінозу
  3. Перехресна алергія
  4. Симптоми полінозу
  5. Діагностика полінозу
  6. Перша невідкладна (долікарська) допомога при полінозі
  7. Методи лікування полінозу
  8. Можливі ускладнення полінозу
  9. Особливості перебігу, діагностики та лікування полінозу в дітей

Причини виникнення полінозу

Причиною полінозу є пилок рослин, який має дуже малий розмір і здатен проникати в дихальні шляхи. У багатьох людей виникає помилкова думка, що сінна лихоманка з’являється при контакті організму з тополиним пухом. Але слід зазначити, що так званий «пух» тополі – це не пилок, а частина плода.

Алергічна реакція у вигляді полінозу виникає при повітряному контакті алергену (пилок потрапляє на шкіру, слизові оболонки). Етіологічним фактором захворювання є один або кілька видів рослин.

Сезонність розвитку полінозу

Залежно від часу цвітіння рослин існує три «критичні» періоди для полінозу:

Перехресна алергія

Існує тісний зв’язок полінозу й харчової алергії. Якщо в пацієнта діагностували сінну лихоманку, можлива поява харчової алергії на деякі продукти харчування (в основному, рослинного походження). Даний стан називається перехресною сенсибілізацією. Наприклад, у пацієнтів з алергією на пилок берези часто проявляється алергія на яблука, персики, горіхи. Якщо дитина страждає від полінозу при впливі пилку злакових, харчова алергія виникає на щавель і борошняні продукти. Алергія на пилок бур’янів підвищує ризик непереносимості меду, насіння (включаючи олію), кавуна та його насіння, халви, картоплі.

Симптоми полінозу

Поліноз – це алергічне захворювання реагінового, або негайного, типу. Тому у хворих з алергією на пилок рослин існує кілька клінічних варіантів патології:

Діагностика полінозу

Діагностика полінозу проводиться в кілька етапів.

При першому зверненні пацієнта до лікаря на користь полінозу свідчать такі критерії:

Лабораторні тести та специфічні проби для верифікації полінозу:

Консультації фахівців:

При сезонній бронхіальній астмі проводиться дослідження функції зовнішнього дихання – спірографія. Дане інструментальне дослідження призначається лише в період ремісії захворювання.

Перша невідкладна (долікарська) допомога при полінозі

При появі ознак полінозу ВАЖЛИВО негайно припинити надходження алергену в організм. Для цього пацієнта ізолюють у приміщенні, де немає алергену. Після цього використовують місцеві або системні антигістамінні препарати. Невідкладна допомога при більш важких станах (набряк Квінке, генералізована кропив’янка) полягає в застосуванні гормональних препаратів у вікових дозах включно за призначенням лікаря.

Методи лікування полінозу

Лікування пацієнтів з полінозом проводиться в три етапи.

Етап 1 – купірування гострого періоду

Для зниження ризику виникнення полінозу слід максимально зменшити контакт хворого з алергеном – пилком рослин. Для цього пацієнтові дозволено гуляти лише в «безпечній» для нього місцевості. Щоденне проведення вологого прибирання в оселі – обов’язкова умова догляду за такими пацієнтами. Усім хворим рекомендовано ретельне дотримання особистої гігієни.

Медикаментозне лікування в гострому періоді полінозу проводиться місцевими або системними антигістамінними препаратами. При тяжкому перебігу захворювання доцільне застосування глюкокортикоїдних препаратів або комбінації антигістамінних і гормональних засобів.

Етап 2 – протирецидивне лікування

Після ліквідації гострих ознак захворювання пацієнт переводиться на протирецидивне лікування. Призначаються Н1-гістаміноблокатори тривалої дії.

Етап 3 – алергенспецифічна імунотерапія

Даний метод лікування вважається найефективнішим напрямком алергології, за допомогою якого знижується чутливість організму до алергену.  При ідентифікації причини захворювання алерген поступово вводять в організм людини невеликими дозами.

Можливі ускладнення полінозу

До можливих ускладнень полінозу належать:

Особливості перебігу, діагностики та лікування полінозу в дітей

На відміну від дорослих, організм дитини до кінця не сформований, слабший і сприйнятливий до впливу зовнішніх факторів. Як наслідок, у дітей перебіг захворювання може бути важчим, ніж у дорослих, підвищується ризик розвитку ускладнень. Але в цілому, відмінностей у симптоматиці, діагностиці та лікуванні полінозу в дітей і дорослих немає.