Аллергия

Лікування алергії

Алергія – це гостра реакція організму на певний подразник (алерген). Пилок, цвіль, шерсть тварин, пил, велика кількість харчових продуктів, укуси комах та інші фактори можуть викликати алергію.

Майже половина людей у світі страждає від тієї чи іншої форми алергії. І цей показник з року в рік зростає.

На жаль, далеко не завжди хворі звертаються по кваліфіковану медичну допомогу, а займаються самолікуванням. Іноді пацієнти взагалі відмовляються від лікування, вважаючи алергію недостатньо серйозним захворюванням. Це є величезною помилкою, адже алергія – досить підступне та небезпечне захворювання з безліччю ускладнень.

Сьогодні розвиток медицини йде семимильними кроками, і лікарі вже мають великий арсенал засобів для ефективного лікування всіх видів алергії. Тому не варто відкладати візит до лікаря та займатися самолікуванням. При перших симптомах алергії обов’язково звертайтесь по допомогу до фахівців.

На чому базується лікування алергії?

До головних напрямків терапії алергічних захворювань належать:

Зміст

  1. Елімінаційна терапія алергії
  2. Медикаментозне лікування алергії
  3. Специфічна імунотерапія алергії

Елімінаційна терапія алергії

Елімінаційна терапія спрямована на ліквідацію або мінімізацію контакту пацієнта з алергеном. Для цього варто дотримуватися ряду правил.

Практично при будь-якій алергії пацієнту слід перейти на дієту. У разі алергії на харчові продукти цього може бути достатньо.

При алергії на пил вкрай важливо обмежити контакт пацієнта з частками пилу. Для цього потрібно:

При алергії на пилок слід:

При алергії на ліки елімінаційна терапія базується на повному усуненні контакту пацієнта з препаратом-тригером. Для цього недостатньо просто скасувати його прийом при перших проявах алергії. Дуже важливо запобігти повторному його застосуванню. Дані про виникнення реакції на прийом того чи іншого препарату обов’язково слід занести до медичної документації. Про факти виникнення таких реакцій завжди слід нагадувати лікарю.

Дуже важливо уникати лікарських аналогів препарату-тригера (потрібно орієнтуватися на діючу речовину, а не торгову назву препарату).

По можливості, слід відмовитися від одночасного прийому великої кількості препаратів. Не варто приймати ліки в ситуаціях, коли можна обійтися без медикаментозного терапії.

У разі важкого перебігу лікарської алергії з відсутністю адекватної відповіді на лікування можуть використовуватися терапевтичні методи, спрямовані на виведення алергенів із крові пацієнта (плазмаферез, гемосорбція).

При алергії на тварин важливо:

У разі алергії на цвіль варто:

При алергії на латекс слід відмовитися від використання речей, що містять латекс.

У разі алергії на холод потрібно:

При алергії на сонце слід:

При інсектних алергіях потрібно:

Медикаментозне лікування алергії

Лікування алергії значно відрізняється залежно від форми захворювання, його тяжкості, наявності ускладнень. Медикаментозне лікування спрямоване на усунення симптомів і корекцію патогенетичних механізмів розвитку алергії. Для лікування алергічних захворювань широко використовуються антигістамінні препарати та глюкокортикоїди.

При інфекційній етіології або вторинному інфікуванні застосовуються антибактеріальні засоби. У важких випадках можуть використовуватися знеболюючі засоби, інфузійна терапія сольовими розчинами, плазмозамінниками. При наявності бронхообструкції поряд зі стероїдами використовуються агоністи В-блокатори.

При ураженні різних органів і систем організму симптоматично можуть призначатися інші препарати.

Лікарські засоби застосовуються як місцево, так і системно.

У лікуванні алергій з ураженням органів дихання (бронхіальна астма, алергічні бронхіти, альвеоліти, риносинусити) широко використовується небулайзерна терапія (введення в бронхи лікарських речовин у вигляді аерозолю – найдрібніших крапель рідких лікарських засобів, розчинених у повітряному середовищі).

Адекватно підібрати медикаментозне лікування може тільки лікар. Самолікування може погіршити стан і навіть загрожувати вашому життю. Тому принципово важливо вчасно звернутися по допомогу до лікаря.

Специфічна імунотерапія алергії

Алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ) є найбільш передовою, прогресивною, безпечною та ефективною методикою лікування алергії. Суть даного методу полягає у своєрідному “примиренні” імунної системи людини з алергеном. Це досягається шляхом забезпечення протягом тривалого часу контакту імунної системи хворого на алергію з мінімальними кількостями алергену, який викликає в нього алергічну реакцію. Кількість тригера настільки мала, що не може викликати клінічно виражену алергію. Але постійний контакт організму з ним призводить до звикання імунної системи до даного алергену. Як наслідок, між імунною системою й алергеном виникає “мирна угода”, і в разі контакту пацієнта з алергеном не розвивається гостра клінічна картина алергії.

Алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ) може бути поділена на наступні види: