Аллергия

Інсектна алергія

Інсектна алергія (алергія на комах) – це стан, при якому контакт комахи або його метаболітів з організмом людини викликає специфічну реакцію імунної системи. На дану хворобу частіше страждають молоді люди й діти.

Контакт з комахою може привести до токсичних і алергічних наслідків. Ці стани кардинально відрізняються між собою за механізмом виникнення симптомів і методів лікування. Тому важливо на догоспітальному етапі провести коректну диференціальну діагностику.

Токсичний вплив комахи на організм людини пов’язано з дією її отрути. Таким ефектом володіє багато комах, і симптоми можуть виникнути в пацієнтів з нормальним імунітетом.

Зміст

  1. Причини виникнення інсектної алергії
  2. Види інсектної алергії
  3. Симптоми інсектної алергії
  4. Перша невідкладна (долікарська) допомога при інсектній алергії
  5. Діагностика інсектної алергії
  6. Методи лікування інсектної алергії
  7. Можливі ускладнення інсектної алергії
  8. Особливості перебігу, діагностики та лікування інсектної алергії в дітей

Причини виникнення інсектної алергії

Інсектна алергія виникає в тих пацієнтів, чий організм уже сенсибілізований до того чи іншого алергену. Перший випадок контакту організму з комахою супроводжується активацією синтезу специфічних антитіл без розвитку клініки захворювання. Наступне потрапляння алергену вже стає причиною алергії.

Які комахи можуть спровокувати алергічну реакцію:

Комахи, що жалять:

Комахи, що не жалять:

Алергія виникає:

У більшості випадків захворювання розвивається за 1-2 години після контакту з алергеном. Цей процес називається реакцією гіперчутливості негайного, або I-ого типу. Вона пов’язана з синтезом специфічних антитіл (IgE) і вивільненням біологічно активних речовин і запальних цитокінів. Рідше контакт із комахою викликає реакцію сповільненого типу (з ураженням серця, нирок, судин, центральної нервової системи).

Види інсектної алергії

Залежно від характеру алергічної реакції виділяють наступні форми інсектної алергії:

Системна форма інсектної алергії за характером перебігу поділяється на наступні форми:

Відповідно до етіологічних факторів виділяють наступні форми інсектної алергії:

Симптоми інсектної алергії

Після контакту сенсибілізированого організму з алергеном виникає місцева та системна реакція. У місці укусу або перкутанного контакту комахи без пошкодження шкіри з’являється почервоніння, набряк, свербіж, іноді – висип. При високій активності алергену може розвиватися некроз на місці укусу.

Системна алергічна реакція включає такі стани:

Якщо розвивається уповільнена імунопатологічні реакція, то вражаються різні органи й системи з відповідною симптоматикою (стан нагадує сироваткову хворобу). Після контакту з комахою часто з’являються такі загальні симптоми, як місцеве та системне підвищення температури, нудота, блювота, запаморочення.

Перша невідкладна (долікарська) допомога при інсектній алергії

Алгоритм дій у разі виникнення життєво загрозливих алергічних станів (генералізована кропив’янка, набряк Квінке, анафілактичний шок) передбачає:

Діагностика інсектної алергії

Діагностика інсектної алергії передбачає:

Якщо стан пацієнта важкий, додатково призначаються біохімічний аналіз крові, коагулограма, електрокардіографія, УЗД органів черевній порожнині.

Методи лікування інсектної алергії

Лікування будь-якого алергічного захворювання починається з максимального обмеження або припинення контакту пацієнта з алергеном. Обов’язково всім пацієнтам призначається гіпоалергенна дієта.

Невідкладні заходи при укусі комахи людини з алергією:

Якщо стан пацієнта стабільний, лікування інсектної алергії включає:

Можливі ускладнення інсектної алергії

Найнебезпечнішим ускладненням інсектної алергії є зупинка дихання та серцевої діяльності в результаті анафілактичного шоку. Без надання медичної допомоги можливий летальний результат.

Особливості перебігу, діагностики та лікування інсектної алергії в дітей

Серед неповнолітніх пацієнтів з інсектною алергією рідше зустрічаються системні алергічні прояви (генералізована кропив’янка, анафілактичний шок). У дітей домінує місцева клінічна картина.