Аллергия

Харчова алергія

Харчова алергія – це патологічна реакція організму на вживання якісних харчових продуктів або харчових добавок. Даний стан належить до одного з варіантів непереносимості їжі.

Зміст

  1. Форми непереносимості харчових продуктів
  2. Причини виникнення харчової алергії
  3. Симптоми харчової алергії
  4. Діагностика харчової алергії
  5. Перша невідкладна (долікарська) допомога при харчовій алергії
  6. Методи лікування харчової алергії
  7. Можливі ускладнення харчової алергії
  8. Особливості перебігу, діагностики та лікування харчової алергії в дітей

Форми непереносимості харчових продуктів

Виділяють наступні форми непереносимості продуктів:

Причини виникнення харчової алергії

Харчова алергія – це імунологічне захворювання. У його патогенезі ключову роль відіграють імуноглобуліни класу Е, які активують синтез біологічно активних речовин і медіаторів запалення. Як і для інших видів алергії, перший контакт харчового алергену супроводжується сенсибілізацією організму, другий – розвитком алергії.

До найбільш поширених харчових алергенів належать:

Ризик виникнення харчової алергії підвищується за таких обставин:

Симптоми харчової алергії

Найчастіше симптомами харчової алергії є:

У рідкісних випадках розвивається анафілактичний шок – різке погіршення стану хворого з прогресивним зниженням артеріального тиску.

Діагностика харчової алергії

При діагностиці харчової алергії важливо визначити зв’язок між вживанням потенційного алергену та виникненням перших симптомів захворювання.

Під час загального клінічного огляду визначаються типові ознаки реакції гіперчутливості негайного типу: алергічний висип (кропив’янка) з сильним свербежем, набряк Квінке, прояви алергічного риніту, кон’юнктивіту, бронхообструкції.

Для уточнення діагнозу призначаються наступні лабораторні аналізи:

Перша невідкладна (долікарська) допомога при харчовій алергії

Якщо після прийому препарату в людини виникла харчова алергія у вигляді анафілактичного шоку, слід негайно викликати швидку медичну допомогу. До приїзду швидкої допомоги ВАЖЛИВО виключити вплив алергену на хворого, тобто припинити надходження “винного” продукту. Якщо стан пацієнта критичний, проводиться серцево-легенева реанімація.

Методи лікування харчової алергії

Найбільш ефективним методом лікування харчової алергії є повне виключення алергену з раціону хворого. Пацієнту призначається гіпоалергенна дієта відповідно до рекомендацій алерголога й дієтолога.

Медикаментозне лікування харчової алергії включає такі препарати:

Для купірування диспептичних розладів призначаються:

Патогенетичне лікування полягає у використанні алергенспецифічної імунотерапії (АСІТ).

АСІТ дозволяє значно знизити гостроту симптомів, нормалізувати патологічну відповідь імунної системи на контакт організму з алергеном.

Можливі ускладнення харчової алергії

Харчова алергія може ускладнюватися:

Ці стани загрожують життю й потребують надання екстреної медичної допомоги.

Особливості перебігу, діагностики та лікування харчової алергії в дітей

Принципової різниці в клінічній картині, діагностиці й лікуванні харчової алергії в дітей і дорослих немає.

Але слід зазначити, що діти більш схильні до алергічних реакцій на незвичні харчові продукти, оскільки їхня імунна та травна системи не повністю дозріли. Під час годування грудним молоком алергія може виникнути в тих випадках, якщо мати вживає продукти, що містять алергени.

Варто враховувати, що провокаційні проби в ранньому дитячому віці (до 3 років) не проводяться. Слід бути більш ретельними в дотриманні гіпоалергенної дієти в дітей. Якщо харчова алергія виникла в немовляти, гіпоалергенна дієта призначається матері. У жодному разі не варто відкладати візит до лікаря за появи перших симптомів алергії на їжу. Це загрожує тяжкими наслідками.