Аллергия

Діагностика алергії

Чому необхідна діагностика алергії

Велика кількість поширених захворювань мають симптоми, що нагадують алергію, але зовсім інші причини, відповідно, різне лікування. Звичайний аналіз крові допомагає побачити, чи дійсно симптоми викликані алергією. Більш того, результат дослідження вірогідно підтверджує або виключає алергію.

Алергічна проба є дуже важливою передумовою для раннього й правильного виявлення та діагностики пацієнтів з респіраторними, шкірними та гастроінтестинальними симптомами.

Будь-якій людині з повторюваними або постійними симптомами, що нагадують алергію, і / або неконтрольованим захворюванням слід пройти алергообстеження.

На сьогодні близько 50% населення мають симптоми, пов’язані з алергією, але лише 25% страждають від IgE-опосередкованої алергії, і багато людей не знають, хворіють вони на алергію чи страждають від якихось інших захворювань.

Кому рекомендована алергодіагностика

Алергодіагностика рекомендується людям будь-якого віку, у яких періодично або постійно наявні такі симптоми:

Важливі цілі алергообстеження

Алергообстеження має такі цілі:

Методи лабораторної діагностики при алергообстеженні

У комплексній діагностиці алергії важливо не просто визначати один алерген, який, ймовірно, викликає алергічну реакцію, необхідно виявити всі алергени, до яких пацієнт сенсибілізирований.

Діагностична програма з виявлення алергії обов’язково повинна включати низку складових.

Вивчення скарг та анамнезу:

Загальний огляд:

Лабораторні аналізи:

Специфічні алергологічні методи дослідження:

Інструментальні дослідження використовуються при алергічних захворюваннях з ураженням дихальних шляхів (наприклад, бронхіальна астма) і за наявності ускладнень алергічних реакцій:

Важливою складовою діагностики алергій також є консультації суміжних фахівців (офтальмолога, отоларинголога, гастроентеролога, імунолога, пульмонолога, інфекціоніста та інших).

Окремо слід зупинитися на найбільш точних і показових специфічних методах досліджень.

ALEX тест – багатокомпонентне алергологічне тестування, яке повністю розкриває алергологічний профіль пацієнта завдяки панелі з 282 екстрактів і білкових молекул алергенів. Тест визначає показники загального та специфічного імуноглобулінів E до обраних алергенів. За результатами дослідження можна скористатися готовими панелями або скласти індивідуальну залежно від потреб. Метод відрізняється особливою точністю. У складі системи є інгібітор CCDs (Cross-reactive Carbohydrate Determinants), який дозволяє розрізняти справжню алергію та перехресні реакції, а також виключати хибнопозитивні результати.

Елімінаційні тести – це виключення дії алергену та спостереження за станом пацієнта. Якщо після припинення впливу антигену стан людини покращився, то можна стверджувати про участь даного тригера в розвитку алергічної реакції.

Метод шкірного тестування більш тривалий у проведенні, але також високо інформативний. Лікар наносить екстракти алергенів на шкіру, а потім обережно пощипує її, щоб трохи деформувати й екстракт міг потрапити в зовнішній шар шкіри (епідерміс). Якщо в пацієнта реакція на алерген, що міститься в екстракті, досліджувана область стане червоною та з’явиться свербіж. Крім того, алергени можуть вводитися внутрішньошкірно або підшкірно.

Особливості діагностики алергії в дитячому віці

Діагностика алергії в дітей базується на тих же принципах, що й дорослих. Але слід пам’ятати про наявність деяких особливостей. Так, до 3-х років не використовуються провокаційні тести, і навіть для дітей старшого віку вони проводяться з обережністю. Рідше використовуються й інструментальні методи дослідження.

Значимість діагностики алергічних захворювань для пацієнта та лікаря

Знаючи алергени, до яких пацієнт сенсибілізирований (їхнє алергенне навантаження), і знижуючи їхній вплив, ви маєте можливість: