Аллергия

Атопічний дерматит

Атопічний дерматит – це поліморфологічне хронічне захворювання, що характеризується запаленням шкіри, появою папульозної висипки в типових місцях, еритемою, свербежем. Слово «атопічний» вказує на роль алергічних реакцій у патогенезі захворювання, а «дерматит» – на запалення шкіри. Патологія належить до групи алергічних розладів зі спадковою схильністю. Тому разом зі шкірними проявами можуть виникати інші атопічні хвороби: бронхіальна астма, кропив’янка, алергічний риніт і кон’юнктивіт, набряк Квінке тощо.

«Атопічний дерматит» замінює такі застарілі терміни, як атопічна екзема, синдром атопічної екземи, дифузний нейродерміт, хронічний алергічний дерматит.

Зміст

  1. Причини виникнення атопічного дерматиту
  2. Види атопічного дерматиту
  3. Симптоми атопічного дерматиту
  4. Діагностика атопічного дерматиту
  5. Методи лікування атопічного дерматиту
  6. Можливі наслідки атопічного дерматиту
  7. Особливості перебігу, діагностики та лікування атопічного дерматиту в дітей

Причини виникнення атопічного дерматиту

Для активації запальних реакцій необхідний вплив тригера. Але останнім часом розглядається значення генетичних факторів у виникненні атопічного дерматиту. Сьогодні виділено понад 20 генів, що детермінують процес алергії в людському організмі. При впливі певних факторів навколишнього середовища запускається каскад реакцій: синтез алергічних антитіл IgE, їхнє прикріплення до імунокомпетентних клітин, що призводить до цитолізу й виділення біологічно активних речовин і прозапальних цитокінів.

Активація алергічного процесу може бути викликана:

Види атопічного дерматиту

У медичній практиці виділяють 4 клінічні варіанти атопічного дерматиту:

  1. Еритематозно-сквамозний. Зустрічається в дітей раннього віку. При цьому типі переважає папульозний висип, шкіра суха, є екскоріації (розчісування шкіри), свербіж.
  2. Екзематозний. В основному, на нього хворіють діти дошкільного віку. На сухій, набряклій і почервонілий шкірі з’являються папули й везикули, іноді виникають ерозії. Дитину турбує сильний свербіж.
  3. Пруригоподібний. Більш характерний для дорослих. На сухій шкірі папули вкриваються твердими кірочками, є множинні екскоріації.
  4. Ліхеноїдний. Найчастіше діагностується в підлітків. Шкіра суха, спостерігається незначна набряклість. Головні ознаки даного типу АД – потовщення шкіри, посилення шкірного малюнка й лущення.

Виділяють наступні стадії розвитку атопічного дерматиту:

За ступенем тяжкості захворювання виділяють:

Симптоми атопічного дерматиту

Визначено три основні клінічні критерії атопічного дерматиту:

У дітей переважає екзематозний і еритематозно-сквамозний тип атопічного дерматиту. Висип представлений ​​папулами, які спочатку з’являються на обличчі, потім поширюються на волосяну частину голови, шию, розгинальні поверхні кінцівок. Спостерігається почервоніння й набряк шкіри, сильний свербіж в області висипань. Папули внаслідок фізичного впливу (найбільш часто – розчісування) руйнуються, формуючи великі ранові поверхні, які служать вхідними воротами для приєднання вторинної бактеріальної флори. Ерозії покриваються кірочками.

У пацієнтів старшого віку домінує пруригоподібний і ліхеноїдний тип атопічного дерматиту. Суха шкіра потовщується, шкірний малюнок посилюється, відзначається лущення, свербіж, зони депігментації або гіперпігментації. Така форма атопічного дерматиту локалізується, в основному, у природних складках (на згинальних поверхнях кінцівок).

Діагностика атопічного дерматиту

Діагностика атопічного дерматиту проводиться за наступним алгоритмом:

  1. Збір скарг та анамнезу пацієнта.
  2. Загальний огляд шкірного покриву.
  3. Лабораторні аналізи – найважливіший блок обстеження. За їхньої допомоги підтверджується алергічна природа захворювання, що є важливим критерієм для постановки діагнозу АД:
    • загальний аналіз крові;
    • загальний аналіз сечі;
    • біохімічний аналіз крові;
    • імунограма;
    • аналіз крові на IgE імуноферментними або іншими серологічними методами.
  4. Шкірні алергічні проби – специфічні методи дослідження, які використовуються лише для діагностики алергічних захворювань. Шляхом введення потенційного алергену під (або на) шкіру спостерігають за реакцією.
  5. ALEX (Allergy Explorer) тест – комплексний тест, який виявляє рівень загального й специфічного до багатьох алергенів імуноглобуліну Е. Виявляє сенсибілізацію до 282 алергенів і дозволяє обмежитися одним аналізом, повністю розкриває алергологічний профіль пацієнта. Можна вибрати готові стандартні панелі або створити індивідуальну для пацієнта залежно від проявів хвороби й регіону проживання. Дозволяє диференціювати перехресні реакції та справжню алергію.
  6. Елімінаційна дієта – виключення з раціону продукту, який, можливо, є харчовим алергеном.

Методи лікування атопічного дерматиту

Основна мета лікування – усунути фактор, що провокує алергію.

Місцевий догляд за шкірою включає в себе:

Системне лікування атопічного дерматиту складається з елімінаційної терапії, антигістамінних, імуномодулюючих препаратів, гормональної терапії, антибактеріальних засобів (у разі появи пустульозної висипки).

Можливі ускладнення атопічного дерматиту

Можливі наслідки атопічного дерматиту:

Особливості перебігу, діагностики та лікування атопічного дерматиту в дітей

Перші прояви атопічного дерматиту з’являються в дитячому віці. У дітей переважає екзематозний та еритематозно-сквамозний тип атопічного дерматиту, у підлітків і дорослих – пруригоподібний та ліхеноїдний.

Діагностика й лікування атопічного дерматиту в дітей і дорослих проводяться однаково. Але слід пам’ятати, що вибір лікарських засобів та їхнє дозування для дітей проводиться індивідуально.