Аллергия

Анафілактичний шок

Анафілактичний шок – найважча, смертельно небезпечна форма алергії. У разі анафілактичного шоку в патологічний процес дуже швидко втягуються практично всі органи й системи організму. Стан хворого стрімко погіршується, й без правильного лікування пацієнт може померти.

Зміст

  1. Причини розвитку анафілактичного шоку
  2. Симптоми анафілактичного шоку
  3. Діагностика анафілактичного шоку
  4. Лікування анафілактичного шоку
  5. Можливі ускладнення анафілактичного шоку
  6. Особливості перебігу, діагностики та лікування анафілактичного шоку в дітей

Причини розвитку анафілактичного шоку

Хоча анафілактичний шок може бути спровокований практично будь-яким алергеном, найчастіше це захворювання виникає при контакті з:

Найчастіше анафілактичний шок викликають такі продукти:

Анафілактична реакція на укуси комах найчастіше виникає при контакті з представниками сімейства перетинчастокрилих:

З лікарських засобів найбільш небезпечні препарати наступних груп:

Іноді анафілактичний шок можуть спричинити фізичні фактори зовнішнього середовища.

Симптоми анафілактичного шоку

Анафілактичний шок є найважчою формою алергії з одночасним блискавичним ураженням практично всього організму.

У першу чергу виникають зміни в місці контакту хворого з алергеном. Протягом короткого проміжку часу процес генералізується, уражається більшість життєво важливих органів і систем, з’являються кардіо-васкулярний, бронхопульмональний, церебральний і абдомінальний синдром, зміни на шкірі. Найчастішими симптомами анафілактичного шоку є:

Діагностика анафілактичного шоку

У разі анафілактичного шоку попередній діагноз завжди ставиться клінічно. Лише після надання пацієнту першої допомоги та стабілізації його стану можуть проводитися лабораторні та інструментальні дослідження.

Клінічна діагностика включає ретельний огляд пацієнта й аналіз симптомів. Якщо пацієнт здатний відповідати на питання або поруч є хтось із його близьких і знайомих, дуже стисло збирається анамнез хвороби, алергологічний та сімейний анамнези, аналізуються скарги.

Інструментальні та лабораторні аналізи спрямовані на оцінку загального стану хворого й виявлення тригерних алергічних факторів. Дані методи досліджень включатимуть:

Слід зазначити, що такі специфічні діагностичні тести, як шкірні скарифікаційні проби, у гострий період анафілактичного шоку ніколи не проводяться у зв’язку з можливістю погіршення стану пацієнта. Для виявлення критичного алергену в цей період захворювання може проводиться ALEX тест, який не потребує додаткового впливу на організм цілого ряду потенційно небезпечних речовин.

У разі неможливості проведення ALEX тесту можуть використовуватися провокаційні проби, але лише після настання ремісії захворювання.

Проведення специфічних алергологічних досліджень є принциповою та вкрай важливою складовою діагностичної програми алергологічних захворювань. Лише точно знаючи речовини й фактори, що спричинили в пацієнта анафілаксію, можна попередити появу шоку в майбутньому, виключивши можливість контакту з тригерним фактором.

Лікування анафілактичного шоку

Сьогодні практично єдиним достатньо ефективним засобом лікування анафілактичного шоку є ін’єкція адреналіну (епінефрину). Також дуже важливим є припинення впливу на організм тригерного фактора.

У разі критичного порушення дихання проводяться реанімаційні заходи. При ураженні серцево-судинної системи використовуються засоби для підтримки діяльності серця та кровоносної системи. Одночасно пацієнт отримує антигістамінні препарати й кортикостероїди, які дозволяють нормалізувати діяльність імунної системи.

Можливі ускладнення анафілактичного шоку

Смерть є найстрашнішим наслідком анафілактичного шоку. Чим довше пацієнт не отримує адекватного лікування, тим вище ризик летального результату.

Якщо у вас з’явилися симптоми анафілактичного шоку, негайно зверніться по медичну допомогу. Від цього залежить ваше життя.

Крім того, навіть у разі своєчасного лікування анафілактичний шок може ускладнюватися подальшим порушенням діяльності життєво важливих органів і систем, уражених в активній фазі захворювання.

Особливості перебігу, діагностики та лікування анафілактичного шоку в дітей

У дитячому віці найчастішою причиною анафілактичного шоку є харчові продукти. Варто відзначити, що ризик розвитку анафілактичного шоку в дітей нижче, ніж у дорослих. У дитячому віці алергія частіше буває в легкій формі. Але в разі розвитку шоку ризик летального результату для дітей вище, ніж для дорослих.