Аллергия

Анафілаксія

Анафілаксія – це важка, небезпечна для життя форма алергії, що проявляється в разі підвищення чутливості організму до алергенів і викликає набряки, кропив’янку, зниження кров’яного тиску, задишку, хрипи, ускладнене ковтання й порушення свідомості.

Якщо у вас алергія, імунна система організму надмірно реагує, вивільняючи хімічні речовини, які викликають симптоми алергії – свербіж, сльозотечу, нежить.

Однак, у деяких людей ця реакція виражена набагато сильніше, і в результаті виникає анафілаксія.

Зміст

  1. Причини розвитку анафілаксії
  2. Симптоми анафілаксії
  3. Діагностика анафілаксії
  4. Лікування анафілаксії
  5. Можливі ускладнення анафілаксії
  6. Особливості перебігу, діагностики та лікування анафілаксії в дітей
  7. Життя з алергією

Причини розвитку анафілаксії

Анафілактична реакція може бути спровокована, практично, будь-якою чужорідною речовиною або впливом фізичного чинника. Слід зазначити, що деякі речовини й фактори частіше за інші стають причиною анафілаксії. Можна виділити наступні групи алергенів, що провокують анафілаксію:

До продуктів харчування, які найчастіше призводять до розвитку анафілаксії, належать:

Серед комах найбільш небезпечними в плані ризику анафілаксії є:

З лікарських засобів найбільш небезпечними є:

Іноді причиною анафілаксії можуть стати фізичні фактори зовнішнього середовища (висока або низька температура, тиск, ультрафіолет тощо). Аероалергени рідко бувають причиною анафілаксії.

Симптоми анафілаксії

У разі анафілаксії можуть уражатися різні органи й системи організму. Одночасно в патологічний процес залучаються, як мінімум, дві системи. Найбільш типовим для анафілаксії є зміни з боку наступних органів і систем:

Анафілаксія дуже швидко розвивається та прогресує. При внутрішньовенному потраплянні алергену симптоми можуть виникнути за кілька хвилин. При пероральному прийомі алергену або його контакті зі шкірою симптоми з’являються за 30 хвилин або кілька годин.

Найчастіше анафілаксія починається з сильного свербежу очей і обличчя. За кілька хвилин виникають більш серйозні симптоми, включаючи наступні:

Найбільш важкою формою анафілаксії є анафілактичний шок, що виявляється кардіо-васкулярнимї, бронхопульмональним, церебральним і абдомінальним синдромами на тлі змін на шкірі та слизових.

Діагностика анафілаксії

Діагноз найчастіше ставиться клінічно (за сукупністю симптомів). Для його підтвердження й уточнення можуть знадобитися:

Лікування анафілаксії

Єдиним ефективним засобом лікування гострої анафілаксії є ін’єкція адреналіну (епінефрину). Адреналін діє швидко, щоб повернути назад анафілактичні симптоми. Пацієнт може самостійно зробити собі ін’єкцію адреналіну. Найбільш поширеним місцем для ін’єкцій є стегно.

Якщо ви знаходитесь поруч з людиною в стані анафілактичного шоку, терміново викличте лікаря. Можуть знадобитися невідкладні заходи щодо порятунку життя.

Якщо людина не може дихати, медикам, можливо, доведеться ввести в дихальні шляхи трубку через ніс або рот чи навіть провести екстрену операцію (трахеостомію), щоб помістити трубку безпосередньо в трахею (дихальний отвір).

Лікування шоку включає внутрішньовенні ін’єкції та медикаменти для підтримки діяльності серця й кровоносної системи. Після стабілізації стану людина може отримувати антигістамінні препарати й кортикостероїди для подальшого зменшення симптомів.

Можливі ускладнення анафілаксії

Анафілаксія є смертельно небезпечним захворюванням. Смерть може настати внаслідок шоку, поліорганної недостатності. Якщо у Вас з’явилися симптоми анафілаксії, негайно зверніться по медичну допомогу. Від цього залежить Ваше життя.

Особливості перебігу, діагностики та лікування анафілаксії в дітей

У дитячому віці причиною анафілаксії частіше бувають харчові продукти, у дорослих – лікарські засоби й отрута комах. Досить часто діти переростають анафілаксію на харчові продукти. Ризик летального результату вище в дорослих пацієнтів порівно з дітьми.

Життя з алергією

Якщо у вас алергія на щось, що викликає анафілаксію, ви постійно повинні бути напоготові. Завжди носіть з собою набір для ін’єкцій адреналіну (епінефрину). За наявності алергії на певні лікарські препарати завжди повідомляйте про це свого лікаря до початку лікування, включаючи стоматологічне обслуговування. Також рекомендується носити спеціальний браслет або мати при собі картку, що ідентифікує вашу алергію. В екстрених випадках це може врятувати вам життя.