Аллергия

Алергія на злаки

Алергія на злаки – патологічна реакція імунної системи у відповідь на вживання продуктів, що містять глютен.

Глютен це білок, присутній у більшій або меншій кількості в таких злакових культурах як пшениця, овес, жито, ячмінь.

Пшениця та інші злаки – одні з найбільш поширених продуктів у світі, що широко використовується в усіх національних кухнях.

Частота появи алергії на злаки в розвинених країнах зростає з року в рік і незабаром може стати глобальною проблемою.

Зміст

  1. Причини розвитку алергії на злаки
  2. Симптоми алергії на злаки
  3. Діагностика алергії на злаки
  4. Диференціальна діагностика алергії на злаки та целіакії
  5. Лікування алергії на злаки
  6. Особливості перебігу, лікування та діагностики алергії на злаки в дітей

Причини розвитку алергії на злаки

Найчастіше алергія на злаки асоціюється з пшеницею. Алергічну реакцію викликають окремі білкові компоненти зерна. Сьогодні відомий цілий ряд білків пшениці, здатних спровокувати алергію. Але найчастіше алергія на пшеницю асоціюється з глютеном.

Слід зазначити, що глютен, хоч і в меншій кількості, є також у деяких інших зернових (овес, ячмінь, жито). Білки зерна практично не руйнуються під час приготування і, як наслідок, алергічну реакцію можуть викликати всі продукти, що містять пшеницю.

Симптоми алергії на злаки

Головними ознаками алергії на пшеницю, овес, ячмінь і жито є:

Діагностика алергії на злаки

Діагностика алергії на пшеницю включає:

Диференціальна діагностика алергії на злаки та целіакії

Діагностична програма алергії на злаки обов’язково повинна включати диференціальну діагностику з целіакією. Хоча целіакія не належить до алергічних захворювань, реалізується вона, як і алергія, за допомогою збою в роботі імунної системи людини. Целіакія є спадковим захворюванням і характеризується непереносимістю глютену. Клінічно целіакію практично неможливо відрізнити від справжньої алергії на глютен або інші білки злаків. Лише специфічна алергологічна діагностика, спрямована на виявлення критичного фактора захворювання, дозволяє встановити остаточний діагноз.

Лікування алергії на злаки

Елімінаційна терапія, спрямована на повне виключення з раціону пацієнта продуктів, що містять глютен, є найбільш ефективним методом лікування алергії на злаки. Усі алергічно небезпечні злаки (пшениця, овес, ячмінь, жито) слід замінити на безглютенові продуктами. До найпоширеніших замінників злаків, які містять глютен, належать:

Також варто пам’ятати, що більшість фабричних продуктів можуть містити глютен або його сліди. Варто уважно читати склад продуктів перед вживанням.

У гострий період розвитку алергічної реакції для зменшення симптомів алергії можуть використовуватися антигістамінні препарати.

У період відновлення після алергії на злаки рекомендовано вживання вітамінних препаратів.

Особливості перебігу, лікування та діагностики алергії на злаки в дітей

Принципової різниці в клініці, діагностиці та лікуванні алергії на злаки в дітей і дорослих немає.

Головною небезпекою алергічних реакцій на злаки в дитячому віці є можливість уповільнення фізичного та розумового розвитку дітей внаслідок порушення всмоктування в травному тракті поживних речовин, вітамінів, мікро- та макроелементів.