Аллергия

Алергія на вакцини

Розвиток алергічної реакції на введення вакцини є одним з можливих ускладнень вакцинації. Але варто розуміти, що далеко не всі поствакцинальні прояви викликані істинною алергією на вакцину. У більшості випадків локальні реакції в місці введення вакцини є наслідком прямого впливу компонентів препарату на організм і незабаром повністю зникають, не маючи ніякої небезпеки для людини.

Зміст

  1. Причини розвитку алергії на вакцини
  2. Симптоми алергії на вакцини
  3. Діагностика алергії на вакцини
  4. Лікування алергії на вакцини
  5. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на вакцини в дітей
  6. Чи варто погоджуватися на вакцинацію з огляду на можливість розвитку алергії на вакцини

Причини розвитку алергії на вакцини

Причиною алергії на вакцину в більшості випадків є не діюча речовина препарату, а різні консерванти та стабілізатори. До найпоширеніших з них належать:

Симптоми алергії на вакцини

Для алергії на вакцини типовою є первинна поява симптоматики в місці введення препарату з можливою подальшою генералізацією процесу. У більшості випадків захворювання розвивається за типом:

Діагностика алергії на вакцини

Діагностична програма алергії на вакцини повинна обов’язково включати:

Специфічна діагностика алергії на вакцину відіграє принципову роль у постановці діагнозу. Варто пам’ятати, що мало встановити взаємозв’язок між виникненням симптоматики та фактом проведення вакцинації. Вкрай важливо виявити конкретний компонент вакцини, який викликає алергічну реакцію.

Лікування алергії на вакцини

У лікуванні алергії на вакцини принциповим є виявлення критичного фактора й запобігання будь-якій можливості контакту з ним. У гострому періоді алергії можуть використовуватися антигістамінні та глюкокортикостероїдні препарати.

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на вакцини в дітей

Принципової різниці в клініці, діагностиці та лікуванні поствакцинальної алергії в дітей і дорослих немає. Але слід пам’ятати, що ризик розвитку серйозних ускладнень у дитячому віці трохи вище, особливо за наявності супутньої патології.

Чи варто погоджуватися на вакцинацію з огляду на можливість розвитку алергії на вакцини

У жодному разі не варто відмовлятися від вакцинації через страх перед алергією. Варто пам’ятати, що за всю історію вакцинації за її допомогою вдалося врятувати життя мільйонам людей.

Насправді, не стоїть питання: вакцинуватися чи ні. Питання лише в тому, чим і коли вакцинуватися. Адже небезпечна не стільки вакцина, скільки її окремі компоненти. Обирати потрібно ті вакцини, у складі яких мінімальна кількість або немає взагалі алюмінію, важких металів, формальдегіду.

Перед вакцинацією обов’язково потрібно пройти ретельний медичний огляд. Не варто вакцинуватися в разі загострення супутніх захворювань. Лікарю перед проведенням процедури вакцинації обов’язково слід повідомити про всі випадки розвитку у вас алергічних реакцій.