Аллергия

Алергія на сонце

Алергія на сонце (фотодерматит, фотодерматоз) – патологічна реакція імунної системи на дію ультрафіолету (сонячних променів), яка проявляється специфічними змінами на шкірі.

Зміст

  1. Причини розвитку алергії на сонце
  2. Симптоми алергії на сонце
  3. Діагностика алергії на сонце
  4. Лікування алергії на сонце
  5. Профілактика алергії на сонце
  6. Можливі ускладнення алергії на сонце
  7. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на сонце в дітей

Причини розвитку алергії на сонце

Алергія на сонце безпосередньо пов’язана із впливом на шкіру ультрафіолету. Але він не є першопричиною розвитку даної патологічної реакції. Для її запуску необхідний вплив тригера, що порушує фізіологічні процеси в організмі. Таким тригерним фактором можуть виступати:

Часто алергія на сонце є спадковим захворюванням. У таких випадках зміни в генетичному апараті людини роблять можливим розвиток патологічної реакції імунної системи на вплив тригера. Доведено, що люди зі світлими очима, волоссям і шкірою більш схильні до розвитку алергії на сонце.

Симптоми алергії на сонце

Клінічна картина сонячної алергії досить характерна. Вона проявляється наступними симптомами:

Слід зазначити, що описані зміни з’являються лише на відкритих ділянках шкіри, які піддаються впливу ультрафіолету, і виникають не відразу після контакту з сонячними променями, а за кілька годин після цього (іноді минає 12-18 годин).

Діагностика алергії на сонце

У більшості випадків для постановки діагнозу алергії на сонце достатньо ретельного огляду пацієнта та збору анамнезу (анамнезу хвороби, життя, алергологічного аналізу).

Для підтвердження діагнозу й виявлення критичного фактора можуть використовуватися лабораторні тести (аналізи крові, сечі), провокаційні тести (ALEX – тест, шкірні проби).

Найважливішою частиною діагностики алергії на сонце є виявлення взаємозв’язку між появою симптомів і фактом інтенсивного впливу на шкіру сонячних променів.

Лікування алергії на сонце

У лікуванні алергії на сонце головним є тимчасове повне припинення впливу на організм ультрафіолету.

У гострий період захворювання для прискорення зняття симптомів можуть використовуватися препарати з групи антигістамінних лікарських засобів.

Профілактика алергії на сонце

У профілактиці алергії на сонце головним є обмеження часу впливу сонця на незахищену шкіру.

Слід носити закритий одяг з легких, натуральних тканин. Не варто забувати про головні убори.

Засмагати можна тільки в ранковий і вечірній час з обмеженням безперервного перебування на сонці.

При контакті з сонцем на відкриті ділянки шкіри слід наносити захисні креми та мазі. Слід відмовитися від відвідування солярію.

Важливо уникати контакту з алергенами, які виступають тригерними факторами розвитку алергії на сонце.

Можливі ускладнення алергії на сонце

У більшості випадків алергія на сонце – досить легке захворювання. Але при відсутності нормального лікування вона може ускладнюватися вторинними інфекціями, не алергічними дерматозами, психологічними проблемами. У дуже рідкісних випадках може розвинутися набряк Квінке.

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на сонце в дітей

Алергія на сонце досить часто проявляється в ранньому віці. Такі пацієнти вимагають особливої ​​уваги, враховуючи підвищений ризик розвитку ускладнень і необхідність індивідуального підбору лікувальної тактики в дитячому віці.