Аллергия

Алергія на парфуми

Алергія на духи (алергія на парфуми) – алергічна реакція організму на компоненти у складі парфумів, туалетної води або дезодорантів.

Зміст

  1. Причини виникнення алергії на парфуми
  2. Симптоми алергії на парфуми
  3. Діагностика алергії на парфуми
  4. Методи лікування алергії на парфуми
  5. Можливі ускладнення алергії на парфуми
  6. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на парфуми в дітей

Причини виникнення алергії на парфуми

Алергія на духи – типова алергічна реакція організму на контакт з чужорідними речовинами. Слід пам’ятати, що реакція виникає не на духи як такі, а на окремий компонент, складову частину духів. Найчастіше алергія розвивається на натуральні екстракти рослин, які входять до складу духів.

Важливу роль у розвитку алергії на парфуми відіграє спадковість.

Симптоми алергії на парфуми

У більшості випадків для алергії на парфуми характерне ураження шкіри в місцях її контакту з духами. Симптоми включають почервоніння та свербіж шкіри. При потраплянні духів на слизові можуть виникати симптоми риніту або кон’юнктивіту. У дуже рідкісних випадках, при тривалому контакті з алергеном, можуть виникати загальносоматичні симптоми (підвищення температури, слабкість, головний біль).

Діагностика алергії на парфуми

Діагностика алергії на парфуми базується на:

Важливою частиною діагностики алергії на парфуми є встановлення причинно-наслідкового зв’язку між використанням духів і появою симптомів алергії.

Методи лікування алергії на парфуми

У більшості випадків алергії на парфуми для зняття симптомів достатньо припинити контакт пацієнта з речовиною, що викликала реакцію, і попередити можливість такого контакту в майбутньому.

Доцільне тимчасове призначення гіпоалергенної дієти.

Медикаментозна терапія використовується зрідка у випадках важких реакцій на духи і включає антигістамінні та глюкокортикоїдні засоби.

Можливі ускладнення алергії на парфуми

У більшості випадків хвороба має легкий перебіг і рідко дає ускладнення. Іноді можуть розвиватися:

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на парфуми в дітей

Поширеність алергії на парфуми в дітей набагато нижча, ніж у дорослих, оскільки в дитячому віці рідше використовуються духи та дезодоранти. Особливої різниці в клініці, діагностиці та лікуванні алергії на парфуми в дітей і дорослих немає.