Аллергия

Алергія на молоко

Алергія на молоко – захворювання, яке характеризується розвитком алергічної реакції у відповідь на вживання молока або молоковмісних продуктів. У більшості випадків алергія асоціюється з коров’ячим молоком.

У зв’язку зі змінами екології, використанням генної інженерії в селекції худоби, появою мутацій у тварин і підвищенням загальної чутливості людини до алергенів частота алергії на молоко в країнах з активним розведенням корів стрімко зростає.

Сьогодні в країнах Європи на алергію на молоко страждає близько 5% дітей дошкільного віку. Згодом частина з них переростає дане захворювання.  1% дорослих періодично відчувають симптоми алергічної реакції на молоко.

Зміст

  1. Причини розвитку алергії на молоко
  2. Симптоми алергії на молоко
  3. Діагностика алергії на молоко
  4. Диференціальна діагностика алергії на молоко та лактазної недостатності
  5. Лікування алергії на молоко
  6. Особливості перебігу, лікування та діагностики алергії на молоко в дітей

Причини розвитку алергії на молоко

Головним етіологічним фактором молочної алергії є коров’яче молоко. Зрідка алергію викликає молоко інших тварин (кіз, овець, буйволів, коней).

Слід пам’ятати, що алергічну реакцію викликає не молоко в цілому, а його окремі компоненти (різні білки). Вчені вже виділили понад 20 білків молока, що провокують алергію. Хворий може бути чутливим як до одного з них, так і до кількох одночасно.

Далеко не всі білки руйнуються при обробці. Як наслідок, алергія може виникати не лише при вживанні цільного (необробленого) молока, але й при використанні кип’яченого молока та різноманітних молоковмісних продуктів.

Симптоми алергії на молоко

У клініці алергії на молоко переважають симптоми ураження шлунково-кишкового тракту. Головними з них є:

При прогресуванні захворювання виникають симптоми з боку слизових і шкіри:

Крім того, можуть з’явитися загальносоматичні симптоми:

Діагностика алергії на молоко

Діагностика алергії на молоко базується на загальних для всіх алергій принципах. До обов’язкової програми діагностики повинні входити:

Диференціальна діагностика алергії на молоко та лактазної недостатності

Не завжди поява нездужання, болю в животі, блювоти та порушення стулу після вживання молока свідчить про розвиток у пацієнта алергії на молоко. Ті ж симптоми можуть вказувати на непереносимість лактози (гіполактазії, лактазної недостатності).

Непереносимість лактози не є алергічним захворюванням. Вона розвивається внаслідок тимчасової або постійної недостатності в організмі хворого ферменту лактази. На відміну від алергії на молоко, лактазна недостатність ніколи не супроводжується такими класичними алергічними симптомами як висип на шкірі або слизових, свербіж шкіри, симптомами алергічного ринокон’юнктивіту. Це дозволяє клінічно диференціювати алергію від недостатності ферменту. Але слід пам’ятати, що іноді алергія на молоко обмежується лише симптоматикою, пов’язаною з ураженням шлунково-кишкового тракту. У таких випадках останнє слово залишається за високо спеціалізованими методами діагностики (ALEX тест, вивчення рівнів Іg Е, тест на толерантність до лактози).

Лікування алергії на молоко

Головним і найбільш ефективним методом лікування алергії на молоко є елімінаційна терапія (повне виключення молока з раціону пацієнта). Важливо пам’ятати, що багато фабричних продуктів можуть містити у своєму складі велику кількість молока і, як наслідок, викликати алергічні реакції. Людям з алергією на молоко слід завжди уважно читати склад продуктів перед вживанням. Крім повної відмови від молока, пацієнту також виключити з раціону високоалергенні продукти (дотримуватися гіпоалергенної дієти).

У гострий період розвитку алергічної реакції для зменшення симптомів алергії можуть використовуватися антигістамінні препарати. У більшості випадків у медикаментозній терапії немає необхідності. Припинення вживання молока досить швидко призводить до зникнення симптоматики захворювання.

Особливості перебігу, лікування та діагностики алергії на молоко в дітей

Діти хворіють на алергію на молоко набагато частіше, ніж дорослі. Більшість з них переростає дане захворювання ще в дошкільному віці.

Головною небезпекою вчасно не виявленої та адекватно не вилікованої алергії на молоко для дітей є можливе відставання в рості та розвитку у зв’язку з порушенням процесів перетравлення їжі, всмоктування поживних речовин, вітамінів, мікро- та макроелементів.