Аллергия

Алергія на ліки

Алергія на ліки – це патологічна реакція організму на введення медикаментозного препарату, у якій бере участь імунна система людини.

Алергія на застосування лікарського препарату може виникнути лише після його повторного використання, оскільки при першому контакті алергену з імунною системою відбувається процес сенсибілізації. У цей період антитіла «не встигають» утворитися і клінічних проявів алергії немає.

Зміст

  1. Причини виникнення алергії на ліки
  2. Симптоми алергії на ліки
  3. Діагностика алергії на ліки
  4. Методи лікування алергії на ліки
  5. Профілактика алергії на ліки
  6. Можливі ускладнення алергії на ліки
  7. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на ліки в дітей

Причини виникнення алергії на ліки

Алергія на ліки може виникнути до будь-якого фармацевтичного препарату. Тому дану побічну реакцію називають непередбачуваним ефектом.

Алергію можуть спровокувати:

Найпоширеніші лікарські алергени – це антибіотики. Побічна реакція може виникнути до допоміжних речовин препарату, а також його метаболітів.

Причини появи алергії:

Симптоми алергії на ліки

Ознаки алергії на ліки залежать від механізму імунопатологічного процесу. Згідно з епідеміологічними даними, найбільш поширеною клінічною формою захворювання є висип різного характеру. На другому місці – свербіж шкіри, симптоми ангіоневротичного набряку.

Якщо ознаки алергії на ліки виникли за кілька годин або хвилин після введення препарату, говорять про імунопатологічні механізми першого (або негайного) типу.

Найбільш поширеними проявами алергії даного типу є:

Уповільнені алергічні реакції проявляються за кілька діб після впливу алергену й характеризуються такими ознаками:

Діагностика алергії на ліки

Діагностика алергії на ліки ґрунтується на даних анамнезу (прийом медикаментів), наявності ознак алергічного захворювання та результатах додаткових досліджень.

Загальний огляд включає в себе дослідження всього шкірного покриву, пальпацію, перкусію та аускультацію. При анафілактичному шоці на перший план виходить стабілізація стану пацієнта, і лише після цього проводяться наступні діагностичні заходи.

У разі появи алергічних симптомів після введення лікарського засобу призначається програма додаткового обстеження:

Методи лікування алергії на ліки

Тактика лікування алергії на ліки залежить від типу імунопатологічної реакції та тяжкості стану пацієнта. При анафілактичному шоці проводяться заходи екстреної медичної допомоги для відновлення функцій серцево-судинної та дихальної систем (серцево-легенева реанімація, внутрішньовенне введення глюкокортикоїдів і адреналіну в вікових дозах).

Лікування інших варіантів алергії на ліки, які не загрожують життю, проводяться відповідно до наступного алгоритму:

Профілактика алергії на ліки

У профілактиці алергії на ліки найважливішу роль відіграє запобігання використанню препаратів, що викликають у пацієнта алергічну реакцію.

Дані про виникнення реакції на прийом того чи іншого препарату обов’язково слід внести до медичної документації. Про факти виникнення таких реакцій у минулому завжди слід нагадувати своєму лікарю.

Крім того, для профілактики алергії на ліки слід уникати одночасного прийому великої кількості препаратів. Не варто приймати ліки в ситуаціях, коли можна обійтися без медикаментозної терапії.

Можливі ускладнення алергії на ліки

Можливі наслідки алергії на ліки наступні:

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на ліки в дітей

Принципових відмінностей у терапії, діагностиці та симптоматиці алергії на ліки в дітей і дорослих немає. Але слід пам’ятати, що ризик розвитку небезпечних ускладнень алергії на ліки в дітей значно вище.