Аллергия

Алергія на латекс

Алергія на латекс – це алергічна реакція організму на білкові компоненти натурального латексу, виготовленого з каучуку.

Зміст

  1. Причини виникнення алергії на латекс
  2. Симптоми алергії на латекс
  3. Діагностика алергії на латекс
  4. Методи лікування алергії на латекс
  5. Можливі ускладнення алергії на латекс
  6. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на латекс у дітей

Причини виникнення алергії на латекс

Алергія на латекс є типовою алергічною реакцією. Виникає внаслідок контакту людини з латексом натурального походження, який виготовлений з каучукового дерева й містить чужорідні для людського організму білки.

Натуральний латекс широко використовується в різних галузях промисловості й наявний у багатьох повсякденних предметах. Латекс використовується при виробництві:

Важливу роль у розвитку алергії на латекс має спадковість. Також варто пам’ятати про перехресні алергічні реакції. У пацієнтів з алергією на фрукти (особливо банани, ківі, авокадо) підвищений ризик розвитку алергічних реакцій на латекс.

Симптоми алергії на латекс

Існує кілька варіантів реакції організму на латекс:

Діагностика алергії на латекс

Діагностична програма алергії на латекс включає:

Методи лікування алергії на латекс

Найважливішою частиною лікування алергії на латекс є припинення контакту з латексом і його уникнення в майбутньому. Крім того, пацієнту призначається гіпоалергенна дієта.

Медикаментозна терапія включає антигістамінні та глюкокортикоїдні засоби. Симптоматично можуть використовуватися інгаляції з бронходилататорами, седативні засоби.

Можливі ускладнення алергії на латекс

Алергія на латекс рідко дає ускладнення. Але іноді може ускладнюватися таким смертельно небезпечним станом як анафілактичний шок.

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на латекс у дітей

Існує помилкова думка, що алергія на латекс може виникати лише в дорослих після використання бар’єрних видів контрацепції (презервативів), а також у медичних працівників, які постійно працюють у гумових рукавичках. Якщо ж у дитини виникають симптоми алергічного захворювання, то латекс, як можливий алерген, не береться до уваги. Але серед речей, якими користується малюк, є предмети, що містять дану речовину. Звернувши увагу на склад деяких сосок та іграшок, можна побачити латекс як один з компонентів матеріалу.

Клінічна картина алергії на латекс у дитячому віці практично не відрізняється від клініки даного захворювання в дорослих пацієнтів.

Діагностика алергії на латекс у дитячому віці за допомогою лабораторних методів не проводиться. Основним критерієм постановки діагнозу є клінічна картина й дані анамнезу.

Обираючи препарати та дози, варіанти лікування алергії на латекс для дітей, слід враховувати їхній вік.