Аллергия

Алергія на холод

Алергія на холод – захворювання, що виникає внаслідок розвитку алергічної реакції у відповідь на контакт пацієнта з низькими температурами.

Алергія на холод достатньо поширена, хоча, найчастіше, залишається не діагностованою.

Зміст

  1. Причини розвитку алергії на холод
  2. Симптоми алергії на холод
  3. Діагностика алергії на холод
  4. Лікування алергії на холод
  5. Профілактика алергії на холод
  6. Можливі ускладнення алергії на холод
  7. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на холод у дітей

Причини розвитку алергії на холод

Першопричина розвитку патологічної імунної реакції організму на вплив холоду залишається невідомою. Ризик розвитку алергії на холод підвищується в пацієнтів з хронічними захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, верхніх дихальних шляхів, нирок; а також тих, які перенесли гострі застудні захворювання. Часто алергія на холод виникає на тлі аутоімунних захворювань.

Симптоми алергії на холод

Головними симптомами алергії на холод є зміни на шкірі, що контактує з низькими температурами, у вигляді почервоніння, набряку, свербежу. При тривалому контакті з холодом можуть виникати пухирі.

При залученні в патологічний процес слизових очей і верхніх дихальних шляхів з’являються симптоми кон’юнктивіту й риніту зі значною сльозотечею та ринореєю.

При тяжкому перебігу виникають загальні симптоми нездужання, слабкість, підвищення температури, ломоти в тілі, біль у суглобах, головний біль.

В окремих випадках, при вдиханні холодного повітря, захворювання може проявитися бронхообструкцією.

Діагностика алергії на холод

Діагностика алергії на холод базується на:

Принциповим у разі алергії на холод є встановлення взаємозв’язку між контактом з низькою температурою та появою симптомів.

Також можуть знадобитися консультації суміжних фахівців (імунолога, гастроентеролога, пульмонолога, нефролога, ревматолога тощо) з метою виявлення захворювань, що провокують алергію на холод.

Лікування алергії на холод

Найважливішою частиною лікування алергії на холод є припинення контакту незахищених шкіри та слизових з холодними повітрям, водою, їжею.

Для зняття симптомів алергії можуть використовуватися місцеві або системні антигістамінні препарати. У разі тяжкого перебігу захворювання призначають глюкокортикоїди.

Профілактика алергії на холод

Дуже важливо, виходячи на вулицю, одягатися по погоді, у разі необхідності використовувати рукавички, маски, шарфи, захисні окуляри. Слід наносити спеціальні захисні мазі або крем на відкриті (незахищені) ділянки шкіри.

Необхідно уникати прийому дуже холодної їжі, напоїв з льодом.

Умиватися варто лише теплою водою.

У разі поїздок до регіонів з холодним кліматом – ретельно підбирати гардероб, обов’язково мати захисний крем.

Краще утриматися від працевлаштування на роботу, пов’язану з постійними контактами з низькими температурами.

Можливі ускладнення алергії на холод

До найчастіших і найнебезпечніших ускладнень алергії на холод належать:

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на холод у дітей

Принципової різниці в перебігу, діагностиці та лікуванні алергії на холод у дорослих пацієнтів і дітей немає. Але слід враховувати, що в дитячому віці ризик розвитку ускладнень зростає, а до підбору й дозування лікарських засобів варто підходити індивідуально.