Аллергия

Алергія на домашніх тварин

Алергія на домашніх тварин – сукупність симптомів, в основі яких лежить порушення толерантності до епідермальних антигенів (часточки шкіри, шерсті кішок, собак, морських свинок тощо, пір’я птахів, козяча або овеча шерсть, слина та екскременти домашніх тварин).

За впливом на якість життя та рівень здоров’я, соціально-економічними збитками алергічні захворювання належать до трійки патологій, що посідають перші місця в структурі захворюваності людини.

Зміст

  1. Причини виникнення алергії на домашніх тварин
  2. Симптоми алергії на домашніх тварин
  3. Діагностика алергії на домашніх тварин
  4. Лікування алергії на домашніх тварин
  5. Можливі наслідки алергії на домашніх тварин
  6. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на домашніх тварин

Причини виникнення алергії на домашніх тварин

Термін «алергія» означає зміну здорових реакцій організму людини у відповідь на потрапляння в нього антигенів з навколишнього середовища на більш чутливі, що призводить до бурхливих реакцій організму, часом небезпечних для життя.

Основними факторами, що спричиняють алергію, є:

У разі алергії на домашніх тварин провокуючим фактором є шерсть кішок, собак, щурів, морських свинок, їхня слина й екскременти, а також пір’я папуг та інших домашніх птахів.

Симптоми алергії на домашніх тварин

Прояви алергії на домашніх тварин аналогічні до алергічних реакцій на інші групи алергенів. У хворого після контакту з котами, собаками (а в деяких випадках навіть перебування в кімнаті, де живуть тварини) можуть виникати такі симптоми:

Діагностика алергії на домашніх тварин

Діагностика даного захворювання включає збір алергологічного анамнезу, огляд пацієнта, проведення специфічних тестів, консультації офтальмолога, отоларинголога, алерголога, дерматолога. Для диференціальної діагностики можуть використовуватися рентгенографія органів грудної клітки, придаткових пазух носа, бактеріологічні дослідження виділень з очей і носа.

Лабораторні тести різноманітні. До неспецифічних можна віднести загальний аналіз крові, імунограму.

За допомогою шкірних алергічних проб можна визначити алерген або групу алергенів, що провокують захворювання. Проведення таких тестів можливе лише в стадії ремісії та має ряд протипоказань.

Інформативним методом є визначення специфічного Ig E до різних груп антигенів. Такі дослідження є точними, дозволяють побачити конкретні цифри, піддавати людину забору матеріалу всього 1 раз, після отримання результатів визначити подальшу тактику лікування.

Для отримання повної та найбільш точної картини призначається ALEX тест – багатокомпонентне алергологічне тестування.

Лікування алергії на домашніх тварин

Лікування захворювання починається з режимних і гігієнічних заходів. Необхідно повністю припинити або мінімізувати контакт хворого з тригерним фактором. Потрібно істотно скоротити час спілкування з собаками, кішками та іншими домашніми тваринами, регулярно проводити вологе прибирання, користуватися ковдрами й подушками з синтетичними наповнювачем. Слід відмовитися від килимів, оскільки у ворсинках створюється сприятливе середовище для скупчення частинок епідермісу й шерсті тварин, незалежно від якості прибирання.

Шкіра хворого з алергічними захворюваннями потребує особливого догляду. Гігієнічний душ з водою 36-38 ° С замість гарячої ванни, бавовна, льон або шовк замість синтетичних тканин і шерсті, куртка з синтетичним наповнювачем замість пуху. Також у догляд за шкірою слід включити лікувальні косметичні засоби, гелі для чутливої ​​шкіри.

Медикаментозне лікування в період загострення може включати антигістамінні, антилейкотрієнові препарати, а також топічні стероїди в залежності від форми, стадії, тяжкості захворювання. Лікувальна тактика визначається лікарем.

З метою зменшення прояву алергічних захворювань у стадії загострення, зниження частоти загострень використовуються методи специфічної імунотерапії – АСІТ (алерговакцинаціі). Її ефективність при деяких алергічних захворюваннях може досягати 80-90%. Суть методу полягає у введенні в організм пацієнта значно розведеного антигена з поступовим підвищенням концентрації з метою формування толерантності до антигенів. АСІТ може використовуватися виключно після стадії загострення.

Наслідки алергії на домашніх тварин

Алергія на домашніх тварин може спричиняти появу ряду захворювань, таких як:

Зокрема, важкий перебіг бронхіальної астми є інвалідизуючим захворюванням, яке істотно знижує рівень життя й соціальної адаптації пацієнта. Також у хворих на алергічні захворювання спостерігається триваліший перебіг гострих респіраторних вірусних інфекцій, бронхітів, шкірних захворювань.

Алергія на будь-який тип антигенів потребує пильної уваги та лікування, оскільки може призводити до полівалентної алергії (непереносимість кількох типів алергенів з однієї або різних груп), що збільшує ризик розвитку перерахованих вище захворювань.

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергії на домашніх тварин у дітей

Принципової різниці в клінічній картині, діагностичній програмі та лікуванні алергії на домашніх тварин у дітей та дорослих немає.