Аллергия

Алергічний риніт

Алергічний риніт (алергічний нежить) – це запалення верхніх дихальних шляхів, пов’язане з реакцією організму на певну речовину (алерген). Чхання та нежить є захисними діями організму, які спрямовані на усунення алергену.

На алергічний риніт страждає близько 10% населення України. Він є одним з найбільш поширених алергічних розладів. Серед дітей показник захворюваності на алергічний риніт становить 5-10%.

Зміст

  1. Види алергічного риніту
  2. Причини виникнення алергічного риніту
  3. Діагностика алергічного риніту
  4. Симптоми алергічного риніту
  5. Лікування алергічного риніту
  6. Профілактика алергічного риніту
  7. Можливі ускладнення алергічного риніту
  8. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергічного риніту в дітей.

Види алергічного риніту

За причиною виникнення виділяють такі види даного захворювання:

За тривалістю перебігу виділяють такі види даного захворювання:

За формою перебігу риніт буває:

У разі поширення процесу на носові пазухи розвивається алергічний риносинусит.

Причини виникнення алергічного риніту

На сьогодні точні причини появи алергії не відомі. Ряд даних свідчить про спадкову (генетичну) природу захворювання. Якщо один з батьків страждає на алергію, то існує ймовірність її розвитку в дитини.

У людей, які страждають на астму та екзему, часто розвивається алергічний риніт.

Факторами розвитку алергічного риніту є часті застуди та тривале застосування медикаментів для лікування ГРВІ.

Безпосередньою причиною алергічного риніту є контакт алергену з організмом людини. Якщо алерген проникає в організм повітряним шляхом, то першим місцем, куди він потрапляє, є носова порожнина, тому в першу чергу запалюється слизова оболонка носа.

До найбільш поширених збудників належать алергени побутового, тваринного, грибкового й рослинного походження.

Діагностика алергічного риніту

Перш ніж почати лікувати це захворювання, необхідно пройти обстеження, оскільки стійке порушення носового дихання часто спостерігається в людей із захворюваннями неалергічної природи: збільшення аденоїдів, синусит, викривлення носової перегородки, іноді – не помічені батьками сторонні предмети в носі дитини, а також інші причини.

Діагностика починається з оцінки анамнезу захворювання та скарг, а також огляду пацієнта й проведення риноскопії (огляду носової порожнини). Основна підказка – це сезон, коли з’являються симптоми. Лікар буде використовувати цю інформацію для призначення первинних аналізів.

Лабораторні методи діагностики:

Інструментальні методи:

Симптоми алергічного риніту

Алергічна реакція починається з вироблення алергічних (IgE) антитіл (особливий тип білків, що продукуються організмом). Завдання цих антитіл – знаходити молекули шкідливої ​​речовини в крові та тканинах і супроводжувати їх до тучних клітин (тип клітин імунної системи) для знищення. Оскільки тучні клітини руйнують алергени, у кровотік і деякі слизові оболонки (зокрема, слизові носа й очей) потрапляє медіатор під назвою гістамін.

Гістамін робить носові синуси (пазухи носа) й повіки запаленими й набряклими. Цей механізм викликає рефлекс чхання. Набряк слизових призначений для запобігання потраплянню більшої кількості алергенів до організму, а чхання – це спосіб позбутися них. Гістамін також викликає свербіж і дозволяє тканинній рідині потрапити в слизову носа, що призводить до закладеності носа й нежиті.

До основних симптомів захворювання прийнято відносити:

У разі залучення до патологічного процесу носових пазух розвивається алергічний синусит. Для синуситу характерні наступні симптоми:

Лікування алергічного риніту

Найефективніше лікування будь-якої алергії – уникати контакту з алергеном. Фільтри кондиціонера видаляють пилок з повітря на 99%. Маски можуть значно знизити кількість алергенів, які знаходяться на відкритому повітрі.

Головним завданням лікування алергічного риніту є полегшення стану (зняття симптомів) і профілактика загострень. Це досягається шляхом визначення алергену й обмеження контакту хворого з ним.

У разі підтвердження діагнозу лікар призначить препарати, що допомагають боротися з алергією:

Препарати, кратність і тривалість прийому може призначити лише лікар, самолікування є небезпечним.

Профілактика алергічного риніту

Оскільки загострення алергічного риніту можуть спровокувати застудні захворювання, переохолодження, стрес, вживання гострої їжі або харчова алергія, профілактичні заходи спрямовані на запобігання впливу на організм перерахованих факторів. Особливу увагу на профілактику слід звернути пацієнтам з групи ризику. Заходи щодо запобігання алергічного риніту включають:

Раціональна профілактика й фармакотерапія дозволяють запобігти або контролювати розвиток алергічного риніту й уникнути ускладнень.

Можливі ускладнення алергічного риніту

Якщо не займатися лікуванням даного захворювання або не довести його до кінця, можливий розвиток таких ускладнень:

Ускладнення алергічного риніту можуть проявитися, у першу чергу, у людей з діабетом, серцево-судинними захворюваннями, патологією щитоподібної залози.

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергічного риніту в дітей

Алергічний риніт досить легке захворювання зі сприятливим прогнозом для одужання в будь-якому віці. У цілому, відмінностей у симптоматиці, діагностиці та лікуванні алергічного риніту в дітей та дорослих немає. Але слід пам’ятати, що в разі розвитку риніту в дітей варто ретельніше підходити до підбору лікарських засобів. Багато препаратів мають обмеження за віком і їхнє застосування дітьми протипоказано. Не варто займатися самолікуванням. Лише кваліфікований лікар може компетентно підібрати лікування.