Аллергия

Алергічний артрит

Алергічний артрит – це ураження суглобів, яке виникає при потраплянні антигенів (харчових алергенів, бактерій, шерсті тварин, хімічних речовин тощо) у сенсибілізований організм. Перебіг хвороби рідко буває ізольованим. Найчастіше ураження суглобів супроводжується іншими алергічними станами: алергічним ринокон’юнктивітом, кропив’янкою, бронхіальною астмою.

Зміст

  1. Причини виникнення алергічного артриту
  2. Види алергічного артриту
  3. Інфекційно-алергічний, або реактивний артрит
  4. Симптоми алергічного артриту
  5. Діагностика алергічного артриту
  6. Методи лікування алергічного артриту
  7. Профілактика алергічного артриту
  8. Можливі ускладнення алергічного артриту
  9. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергічного артриту в дітей

Причини виникнення алергічного артриту

Основним компонентом будь-якого алергічного захворювання є присутність алергену та його вплив на сенсибілізований організм. Алерген – це, найчастіше, білкова речовина, що сприймається організмом як чужорідний агент. У результаті синтезуються специфічні антитіла.

Алергенами є:

Причиною алергічного артриту може бути будь-який алерген природного або синтетичного походження. Ризик розвитку захворювання підвищений у людей наступних категорій:

Види алергічного артриту

Алергічний артрит зустрічається в декількох клінічних варіантах:

Інфекційно-алергічний, або реактивний артрит

Реактивний артрит – це ревматологічне захворювання, що проявляється ураженням суглобів специфічними імунними комплексами, які синтезуються у відповідь на системне інфекційне захворювання. У медичній практиці реактивний артрит найчастіше асоційований з хламідійною інфекцією та ієрсиніозом.

Симптоми алергічного артриту

До головних ознак алергічного артриту належать:

Суглобовий компонент – це лише одна з ознак алергічного захворювання. Ізольоване ураження суглобів виникає вкрай рідко. Тому, крім ураження суглобів, можуть виникати:

Діагностика алергічного артриту

На користь артриту алергічного характеру свідчать:

Для деталізації діагнозу призначаються такі додаткові дослідження:

Методи лікування алергічного артриту

Лікування алергічного артриту комплексне та передбачає:

У разі реактивного артриту важливо усунути інфекцію, яка є першопричиною захворювання. Для цього може знадобитися прийом антибіотиків.

Профілактика алергічного артриту

Головним у профілактиці алергічного артриту є припинення контакту з тригерним фактором (алергеном). Також слід уникати надмірних фізичних навантажень, травм.

Хороші результати дає специфічна імунопрофілактика, яка дозволяє звикнути організму людини до алергену та запобігає патологічній реакції при контакті з ним.

Можливі ускладнення алергічного артриту

Алергічний артрит може мати такі ускладнення:

За відсутності адекватного лікування алергічний артрит може призвести до незворотних ушкоджень суглобів та інвалідизації хворого. Для попередження таких наслідків і рецидиву захворювання потрібно виключити контакт пацієнта з алергеном і періодично проводити протирецидивне лікування.

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергічного артриту в дітей

Алергічний артрит у дітей характеризується більш яскравими клінічними проявами, зокрема, асептичним запаленням суглобів і зворотністю суглобового синдрому. У дитячому віці вище ризик генералізації процесу, розвитку ускладнень.

Діагностика алергічного артриту в дітей принципово не відрізняється від діагностики даної патології в дорослих.

Обираючи лікування, слід орієнтуватися на вік дитини, адже багато препаратів мають обмеження за віком і частково або повністю протипоказані для прийому дітьми.