Аллергия

Алергічний альвеоліт

Алергічний альвеоліт – захворювання, що проявляється запаленням в альвеолах та інтерстиціальній тканині легень. Виникає в разі тривалого потрапляння в дихальні шляхи алергенів у досить великих кількостях.

У науковій літературі перші згадки про дану патологію датуються 1932 роком. Окремі форми захворювання описані значно пізніше.

Середня поширеність алергічного альвеоліту – до 42 випадків на 100 тисяч населення. У структурі захворюваності переважають мешканці сільської місцевості.

Зміст

  1. Причини розвитку алергічного альвеоліту
  2. Види алергічного альвеоліту
  3. Симптоми алергічного альвеоліту
  4. Діагностика алергічного альвеоліту
  5. Лікування алергічного альвеоліту
  6. Можливі ускладнення алергічного альвеоліту
  7. Особливості перебігу, діагностики та лікування алергічного альвеоліту в дітей

Причини розвитку алергічного альвеоліту

Причиною алергічного альвеоліту є тривалий вплив на організм різних алергенів, у першу чергу, аероалергенів. До найбільш поширених етіологічних чинників алергічного альвеоліту належать:

Види алергічного альвеоліту

Загальноприйнятою вважається класифікація алергічного альвеоліту відповідно до особливостей його перебігу. Виділяють наступні форми:

Окремо слід сказати про професійний алергічний альвеоліт, який безпосередньо пов’язаний з роботою пацієнта – контакт з алергеном відбувається на робочому місці.

Досить часто використовується класифікація, що враховує причину алергічного альвеоліту. Зокрема, виділяють такі форми захворювання:

Симптоми алергічного альвеоліту

Гострий алергічний альвеоліт характеризується явним зв’язком з алергеном. На початку проявляються такі симптоми:

Підгостра форма алергічного альвеоліту виникає в умовах повторного контакту з алергеном у незначних дозах. Симптоми важкі, зв’язок між контактом з алергеном і появою кашлю та задишки встановити досить важко. Хворі також скаржаться на стомлюваність, схуднення. Об’єктивно виявляють ознаки бронхіту. Кожне чергове загострення супроводжується повільнішим і вже неповним відновленням функції легень.

Хронічний алергічний альвеоліт розвивається на тлі багаторічного постійного контакту з алергеном у незначних дозах. Провідними симптомами є:

Для професійного алергічного альвеоліту характерний «синдром понеділка»: за вихідні стан хворого поліпшується, а після виходу на роботу симптоми знову наростають.

Діагностика алергічного альвеоліту

Діагностична програма алергічного альвеоліту включає:

Лікування алергічного альвеоліту

Лікування пацієнтів з алергологічним альвеолітом починають з усунення з оточення хворого алергенів, які викликали захворювання, і припинення контакту з ними.

При легкому перебігу захворювання медикаментозної терапії не потрібно.

У разі тяжкого перебігу альвеоліту використовуються препарати з групи глюкокортикостероїдів.

За потреби застосовують бронхоспазмолітичні, відхаркувальні та інші симптоматичні засоби, проводять лікування супутніх захворювань, у тому числі із застосуванням антибактеріальної терапії.

Хворим з проявами серцевої недостатності призначають кардіотропну терапію.

У період ремісії активно застосовують фізичні методи лікування: масаж грудної клітки й лікувальну фізкультуру, фізіотерапевтичні процедури.

Можливі ускладнення алергічного альвеоліту

До можливих ускладнень алергічного альвеоліту належать:

Особливості перебігу, діагностики та лікування алергічного альвеоліту в дітей

Принципової різниці в перебігу, діагностиці та лікуванні алергічного альвеоліту в дітей і дорослих немає.

Діти хворіють на алергічний альвеоліт рідше, ніж дорослі. Але слід враховувати, що алергічний альвеоліт у дітей важко діагностується й значній частині хворих ставиться неправильний діагноз.